Nobel AFF

Nobel AFF
Nobel Almaty Pharmaceutical Factory JSC. (Nobel AFF) jedan je od vodećih proizvođača u farmaceutskoj industriji u Kazakhstanu. Ulkar Holding je 2002. godine uložio značajna sredstva u reorganizaciju Almaty Pharmaceutical Factory.

Modernizacijom postojećih proizvodnih područja uspostavljena su nova u skladu sa internacionalnim GMP standardima. U prvoj fazi u fabriku je uloženo $40 miliona, a dodatnih $30 miliona je uloženo da bi se povećao proizvodni kapacitet u skladu sa investicijskim aktivnostima u 2015. godini. U kratkoročnoj projekciji planirana je investicija od dodatnih $50 miliona za razvoj naučno-tehničkog potencijala i proizvodnju biotehnoloških proizvoda.

Nobel AFF smješten je na površini od 10,000 m², ima 5 prozvodnih područja na kojima se proizvode čvrste, tečne, suspenzijske, polučvrste i gelirane forme lijekova. Sva dostupna područja proizvodnje u fabrici imaju GMP certifikat i bave se proizvodnim aktivnostima po međunarodnim standardima. Nobel AFF je prva kompanija u Kazakhstanu koja je dobila GMP certifikat u 2011. godini i uspješno prošla revizije stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nobel AFF je dobio pune ocjene aditora iz Kazakhstan i ZND zemalja kao i aditora multinacionalnih farmaceutskih kompanija koje obavljaju ugovornu proizvodnju.

Lokacije proizvodnih područja imaju ventilacione uređaje prema GMP standardima; opremljene su modernom opremom koja se isporučuje iz Italije, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Belgije, Danske, SAD-a, Turske, Indije i Južne Koreje.

Godišnji kapacitet proizvodnje je 750 miliona tableta, 250 miliona kapsula, 20 miliona bočica sa suspenzijom sirupa, 10 miliona tuba kreme-gela, koji predstavljaju značajan udio na Kazakhstanskom tržištu.

Od danas asortiman Nobel AFF-a uključuje gotovo 250 proizvoda koji pokrivaju 83 molekule u različitim farmaceutskim grupama kao što su: antimikrobi, antibiotici, antipiretici za ublažavanje boli, protivupalni, antihipertenzivni, hipolipidemični, neuropsihijatrijski, antitumorski i onkološki lijekovi.

Naš objekat ima laboratorij za fizičku i hemijsku analizu, laboratorij za mikrobiologiju i laboratorij za kontrolu procesa. Naše laboratorije međunarodnog ranaga su akreditovane od strane kompetentnih vladinih agencija te su opremljene najsavremenijom tehnologijom i mjernim instrumentima. Proizvedeni gotovi produkti su kontrolisani u laboratoriji “ Nacionalni centar za ocjenu lijekova, medicinskih materijala i medicinskih tehničkih sredstava” pri Ministarstvu zdravstva Republike Kazakhstan.

Nobel AFF je po količini prodaje na drugom mjestu među domaćim proizvođačima lijekova u Kazakhstanu. Konstantno povećavajući volumen izvoza Nobel AFF izvozi u Rusiju, Kirgistan, Uzbekistan i Mongoliju. Prema rezultatima iz 2018. godine, Kazakhstan je postao lider u izvozu među farmaceutskim proizvođačima.

Glavni cilj kompanije je poboljšanje kvalitete života ljudi kroz proizvodnu kvalitetu domaćih i pouzdanih lijekova, te potrošačima i ljekarima pružiti tačne i korisne informacije o proizvodima koji se plasiraju na tržište. U skladu s time kompanija ima predstavništva u svim gradovima u Kazakhstanu.

U kompaniji ima oko 500 uposlenika. Zaposlenici redovno pohađaju seminare za stručno usavršavanje i podučavaju se u skladu sa GMP i ISO pravilima. Sistem upravljanja kvalitetom kompanije je u skladu sa ISO 9000:2001 i posjeduje certifikat Turskog instituta za standard i Centra za međunarodni dokumentacijski sistem.