Marmara Teknokent (MARTEK) biotehnološki centar za istraživanje i razvoj

Marmara Teknokent (MARTEK) biotehnološki centar za istraživanje i razvoj
Objekat za istraživanje i razvoj koji ispunjava GMP/GLP uvjete te koji je u potpunosti uspostavljen u Tübitak Marmara Teknoparku s ciljem obavljanja domaće proizvodnje u području biotehnologije i razvoja novih molekula. Ovdje se provode studije s pristupom proizvodnji inovativnih i visokovrjednovanih proizvoda stavljajući prioritet na potrebe naše zemlje.

Nobel je osnovao jedan od najvažnijih hig-tech biotehnoloških farmaceutskih postrojenja Turske sa svojim laboratorijama za istraživanje i razvoj i GMP proizvodnim pogonom kapaciteta 2x1000L u skladu sa misijom “Vrijedno za zdravlje”. Objekt koji uključuje Down Stream, Up Stream process razvojne laboratorije, bioanalizu i bioanalitičke laboratorije te koji je izgrađen u skladu s traženim klasifikacijama čistih prostorija, raspolaže sa opremom i infrastrukturom dovoljnom za obavljanje svih zlatnih standarda potrebnih za razvoj 4 nova proizvoda godišnje i konfiguriran je u skladu sa svim standardima kvalitete i dokumentacije, posebno sa GMP-om.

Osnova je veliki tim koji se sastoji od kvalificiranog istraživačkog i razvojnog osoblja za razvoj bioloških lijekova iz inostranstva koji su obučeni u Turskoj u poljima molekularne biologije, genetike i bioinžinjeringa, sa prioritetima datim onima koji su završili master i doktorat. Nobel nastavlja sa svojim ciljem razvijanja ne samo bio-sličnih lijekova već i originalnih lijekova u okviru svojih investicija u istraživanje i razvoj biotehnologije, te ima za cilj stvaranje ekosistema koji je potreban Turskoj da stekne globalno mjesto koje je zaslužila u ovom polju. U svrhu istog održava saradnju sa vodećim turskim institutima i univerzitetima.

U procesima razvoja i proizvodnje biotehnoloških lijekova uzimaju se u obzir standardi postavljeni od strane WHO, EMA i FDA a namijenjeni su prodaji lijekova, ne samo u Turskoj već i u cijelom svijetu.